Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از سرویس دفاع و امنیت مشرق، چهاردهمین رزمایش پیامبر اعظم (ص) که چندی قبل توسط سپاه پاسداران در آبهای خلیج فارس و تنگه هرمز انجام شد، یکی از جذاب‌ترین برنامه‌های عملیاتی این نیرو در سال‌های اخیر بود که کارشناسان و رسانه‌ها شاهد آزمایش سامانه‌های مختلف خصوصا در انواع موشکی بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه آمریکا تلاش کرد خود را نسبت به این دستاوردهای جدید و مهم، بی‌توجه نشان دهد اما گستردگی سطح رزمایش و تسلیحات استفاده شده در آن باعث شد تا ایالات متحده تقریبا مشهورترین پرنده های جاسوسی خود را به میدان بیاورد.
بررسی‌های صورت گرفته در خصوص وضعیت پرواز هواپیماهای آمریکایی در منطقه خلیج فارس در هفته گذشته حداقل نشان دهنده حضور ۴ مدل از هواپیماهای جاسوسی آمریکا از مدل P-۳، P-۸، RC-۱۳۵V Rivet Joint و E-۸C برای بررسی جزییات موشک‌های جدید سپاه بوده است. تقریبا می‌توان ۴ هواپیمای ذکر شده را ریشه و ستون فقرات جاسوسی و شنود الکترونیک نیروی دریایی و هوایی آمریکا معرفی کنیم؛ پرنده هایی که برخی از آنها در تعداد محدودی ساخته شده و فوق العاده نیز گران قیمت هستند و درباره برخی از آنها حتی اطلاعات زیادی نیز وجود ندارد. در ادامه با این جاسوس های پرنده معروف آشنا خواهیم شد.
بر اساس اطلاعات موجود در روز ۷ مرداد شاهد پرواز دو فروند پرنده جاسوسی نیروی دریایی آمریکا بودیم که یکی از آنها از مدل EP-۳E و دیگری نیز از مدل P-۸ بوده است. هواپیمای EP-۳E در حقیقت بر پایه مدل گشت دریایی P-۳ توسعه پیدا کرده است و برای ماموریت‌های شنود و جمع آوری سیگنال‌های الکترونیک به کار می رود.  
وضعیت پرواز دو هواپیمای جاسوسی پی ۳ و پی ۸ نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس در روز ۷ مرداد   استراق سمع، جمع آوری و ضبط سیگنال‌های مخابراتی، مکان‌یابی سامانه‌های راداری، تشخیص توان خروجی و نوع باند راداری فعال در منطقه مورد نظر و رهگیری تماس‌های کد گذاری شده از جمله ماموریت‌های این هواپیما محسوب می‌شود. در مجموع در حدود ۲۴ فروند از هواپیمای های سری P-۳ به استاندارد EP-۳E ارتقاء پیدا کرده و وارد خدمت نیروی دریایی آمریکا شدند. این پرنده ها به طور معمول دارای ۲۴ نفر خدمه بوده و می تواند به مدت بیش از ۱۲ ساعت به پرواز ادامه دهند. ژاپنی‌ها نیز گونه ای از هواپیمای شنود و جاسوسی الکترونیک را برا پایه پرنده P-۳ در اختیار دارند.  
هواپیمای EP-۳E نیروی دریایی آمریکا   دیگر جاسوس آمریکایی بر فراز خلیج فارس، هواپیمای P-۸ بود که نسل جدیدی از هواپیماهای گشت دریایی نیروی دریایی آمریکا محسوب می‌شود. این پرنده در حقیقت جایگزین سری P-۳ در بحث گشت دریایی به حساب می‌آید.
این هواپیما بر پایه هواپیمای مسافربری بوئینگ ۷۳۷ طراحی و ساخته شده و به غیر از انجام عملیات گشت دریایی و عملیات ضد زیردریایی، توان عملیات جاسوسی و جمع آوری سیگنال‌های الکترونیکی و راداری را نیز دارد. روی این هواپیمای شناسایی آمریکایی سامانه راداری AN/APY-۱۰ نیز نصب شده که علاوه بر توان شناسایی دریایی، توان نقشه برداری دقیق از سطح، شناسایی و طبقه بندی شناورها را نیز دارد.  
هواپیمای P-۸ نیروی دریایی آمریکا   در عین حال، انواع تسلیحات مثل موشک‌های ضد کشتی سری هارپون با توان حمله به اهداف زمینی و اژدرهای مارک ۵۴ از جمله تسلیحات نصب شده روی این هواپیما به شمار می آید و جایگاه مدل MX-۲۰HD مخصوص نصب سامانه های الکترواپتیک، مسافت‌سنج لیزری و دوربین‌های حرارتی از جمله دیگر سامانه‌های نصب شده روی این هواپیما است. به غیر از نیروی دریایی آمریکا در حال حاضر هند، انگلستان و استرالیا از دیگر کاربران این پرنده محسوب می‌شوند. در سال‌های بعد نیز کشورهای نیوزیلند، کره جنوبی و نروژ نیز به جمع دارندگان این هواپیما اضافه خواهند شد.
پرنده های خاص نیروی هوایی به دنبال رد موشک ها و رادارهای سپاه
به این مسئله اما باید توجه کرد آنچه نیروی هوایی آمریکا برای رصد رزمایش سپاه به منطقه خلیج فارس اعزام کرده بود بسیار پیچیده تر و پیشرفته تر از آن چیزی است که نیروی دریایی آمریکا در این منطقه در اختیار دارد. در ابتدا نگاهی به هواپیمای ۴ موتوره RC-۱۳۵V Rivet Joint داشته باشیم. پرنده های سری RC-۱۳۵ طیف گسترده ای از هواپیماهای شناسایی و جاسوسی نیروی هوایی آمریکا در نقش های مختلف از رصد موشک بالستیک تا جاسوسی الکترونیکی و حتی رد گیری آزمایش‌های اتمی را انجام می‌دهند. بسیاری از کارشناسان این پرنده ها را از جمله مهمترین سامانه‌ها، نه فقط در نیروی هوایی بلکه کل نیروهای مسلح آمریکا در بحث جمع آوری اطلاعات تلقی می‌کنند.
گونه‌ای از این هواپیماها به اسم RC-۱۳۵S Cobra Ball  که به صورت تخصصی برای بحث رصد موشک‌های بالستیک به کار می رود سال‌هاست که اسمی آشنا برای پرسنل پدافندی کشور ما بوده چراکه هر از چند گاهی خصوصا در ایام رزمایش‌ها سر و کله این پرنده آمریکا در اطراف مرزهای ایران پیدا می‌شود.  
حرکت هواپیمای آمریکایی RC-۱۳۵V Rivet Joint  بر فراز خلیج فارس در روز ۷ مرداد   اما در این مورد ظاهرا یانکی‌ها عضو دیگری از خانواده مذکور را نیز به میدان فرستاده اند. پرنده ای به اسم RC-۱۳۵V Rivet Joint که به صورت خاص برای ماموریت شناسایی، آنالیز و مکان‌یابی امواج راداری و سیگنال‌های مختلف الکترومغناطیسی طراحی و ساخته شده است. وضعیت این هواپیما و سیستم های مورد استفاده در آن از جمله سری‌ترین موارد و سامانه‌ها در نیروهای مسلح آمریکا به شمار می‌آید. نکته جالب ماجرا این که تعداد محدودی از این مدل پرنده به نیروی هوایی انگلیس نیز صادر شده و این کشور به عنوان تنها کاربر غیر آمریکایی یکی از اعضای سری RC-۱۳۵ در جهان شناخته می شود.  
هواپیمای RC-۱۳۵V Rivet Joint نیروی هوایی آمریکا   این هواپیماها از ۵ خدمه پروازی و ۲۱ الی ۲۷ نفر خدمه مربوط به سیستم‌های شنود و جاسوسی نصب شده روی آنها بهره می‌برد. در این پرنده ها از ۴ موتور جت مدل CFM-۵۶ نصب شده و کابین خلبان و سیستم های ارتباطی و کنترلی آن نیز به صورت کامل ارتقاء پیدا کرده است. اگر بخواهیم به ریشه پرنده اصلی که پروژه RC-۱۳۵ بر روی آن اجرا شده اشاره کنیم باید به سراغ بوئینگ ۷۰۷ برویم که از جمله قدیمی ترین جت های مسافری ساخته شده در جهان است که امروزه به لطف ارتقاء های سنگین همچنان در خدمت نظامی در نقش های مختلف ادامه می دهد.
اما پرنده آخر در لیست ما به نوعی از جمله هواپیماهای آمریکایی است که شاید خیلی برای مخاطبان ایرانی آشنا نبوده و به نسبت پلتفرم‌های آشناتر، بسیار کمتر در اطراف ایران رصد شده است. هواپیمای E-۸ Joint STARS در حقیقت پست هوابرد نیروی هوایی آمریکا برای رصد عملیات زمینی، فرماندهی و کنترل و مدیریت میدان نبرد است که توسط شرکت نورثروپ گرومن بر پایه هواپیمای مسافری بوئینگ ۷۰۷ ساخته شده و ۱۷ فروند از آن وارد خدمت شده است.  
پرواز هواپیمای E-۸ Joint STARS بر فراز خلیج فارس در روز ۷ مرداد   این پرنده بیشتر روی نیروهای زمینی و خودروهایی که در سطح زمین حرکت می کنند تمرکز داشته است. احتمالا حضور این پرنده در منطقه خلیج فارس در جریان رزمایش اخیر رصد تحرکات لانچرهای موشکی ایران بوده است. در نهایت اطلاعات بدست آمده از این پرنده به فرماندهان نظامی برای ترسیم یک نقشه کلی از توان دفاعی طرف مقابل کمک خواهد کرد.  
هواپیمای E-۸ Joint STARS نیروی هوایی آمریکا   قلب اصلی سیستم های شناسایی در این پرنده یک رادار SAR از مدل AN/APY-۷ است که می‌تواند ۶۰۰ هدف را در فاصله بیش از ۲۵۰ کیلومتری رصد کند. معمولا آنتهای این رادار در گوشه های هواپیما با زاویه ۱۲۰ درجه نصب شده و در نهایت می تواند منطقه ای به وسعت ۵۰ هزار کیلومتر مربع را پوشش دهد. از زمانی که RQ-۱۷۰ بر فراز ایران مجبور به فرود و تسلیم شده تا همین رزمایش اخیر، رویکرد اطلاعاتی آمریکا در خصوصا جاسوسی هوایی از ایران بیشتر به سمت بحث حضور پلتفرم‌های شناسایی در اطراف مرزهای ایران و در اصلاح انجام ماموریت های دورایستا بوده است. مسئله ای که البته در مواردی مثل ساقط شدن پهپاد گلوبال هاوک مشخص کرد هر گونه تجاوز به آسمان ایران چه عواقبی را می تواند برای طرف مقابل داشته باشد.
۴ پرنده ای که در بالا به آنها اشاره شد و حضور آنها در این روزها در جنوب ایران، نشان از اهمیت فوق العاده رزمایش پیامبر اعظم برای ارتش و دولتمردان آمریکایی دارد. حضور این حجم از هواپیماهای رده اول جاسوسی و شناسایی صرفا در اطراف کشورهایی با قدرت نظامی بالا قابل مشاهده است. شاید بتوان اینگونه نیز تفسیر کرد که یکی از دلایل دور شدن سایه جنگ از سر کشورمان در کنار قدرت بازدارندگی نیروهای مسلح، همین پرنده های جاسوسی آمریکایی هستند که تصویری از قدرت سخت جمهوری اسلامی ایران برای ساکنان کاخ سفید ارسال می کنند.


منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: آمریکا رزمایش خلیج فارس نیروی دریایی آمریکا نیروی هوایی آمریکا روز ۷ مرداد RC ۱۳۵V Rivet Joint خلیج فارس گشت دریایی هواپیمای E ساخته شده سامانه ها جمع آوری پرنده ها بر فراز موشک ها نصب شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۵۳۸۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در ساخت زیردریایی و شناورهای زیرسطحی به بومی‌سازی رسیدیم

فرمانده آماد و پشتیبانی نیروی دریایی ارتش گفت: در حوزه ساخت زیردریایی و شناورهای زیرسطحی به بومی‌سازی رسیدیم و امروز سه کلاس زیردریایی سبک، نیمه‌سنگین و سنگین را تولید می‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، امیر دریادار علیرضا محمدی عصر امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در مراسم گرامیداشت روز ملی خلیج فارس که توسط انجمن ایران‌شناسی دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ٰره) برگزار شد، اظهار کرد: به‌عنوان نیروی دریایی هر جا صحبت از دریاست، هر جایی که برای دریا تصمیم می‌گیرند و هر جا روایتی برای دریا می‌شود، حضور داریم و خواهیم داشت.

وی با بیان اینکه نیروی دریایی ارتش نیروی تجهیزات‌محور است، افزود: نیروی دریایی در چهار بعد زیرسطحی، روی سطح و بالای سطح آب و همچنین تکاوری آمادگی دفاع از مرزهای آبی ایران را دارد و به همین خاطر می‌گوئیم هر جا صحبت از دریا است، ما هم هستیم.

فرمانده آماد و پشتیبانی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: پایه تجهیزات پیشرفته نیروی دریایی ما دانشگاه‌ها هستند که علم و فناوری ساختن این تجهیزات را تولید می‌کنند و بنابراین دانشگاه رکن اساسی نیروی دریایی است و نیروی دریایی بدون علم و دانش وجود نخواهد داشت و قادر به تحرک نخواهد بود.

امیردریادار محمدی یادآور شد: برای حفظ و توسعه نیروی دریایی به علم و فن‌آوری نیاز داریم و به همین خاطر نیروی دریایی با دانشگاه‌ها عجین شده است، البته نیروی دریایی در گذشته تجهیزاتی داشت، اما این داشتن تجهیزات صرف بازدارندگی و قدرت نمی‌آورد بلکه استفاده درست از تجهیزات در زمان، مکان و به نحو درست در جهت مؤثر می‌تواند کارساز باشد.

وی افزود: در دوران دفاع مقدس سه فرآیند تاریخ‌سازی، تاریخ‌نگاری و روایتگری درست صورت گرفت که نام بلند خلیج فارس زنده ماند و زنده هم خواهد ماند. بعد از اتمام دفاع مقدس مجبور بودیم تجهیزات پیشرفته نیروی دریایی که شامل انبوهی از تجهیزات، قطعات، دستگاه‌ها و فناوری هستند را بسازیم.

فرمانده آماد و پشتیبانی نیروی دریایی ارتش با بیان اینکه قطعه‌سازی و بومی‌سازی تجهیزات نیروی دریایی بعد از جنگ تحمیلی شروع شد، گفت: در نتیجه این اقدام بود که برای نخستین‌بار در تاریخ ایران موفق به ساخت زیردریایی شدیم.

امیردریادار محمدی ادامه داد: ساخت زیردریایی را با ساخت زیردریایی سبک غدیر آغاز کردیم و بعد سراغ ساخت زیردریایی نیمه‌سنگین فاتح رفتیم و در حوزه ساخت شناورهای زیرسطحی به بومی‌سازی رسیدیم و امروز سه کلاس زیردریایی را تولید می‌کنیم.

وی تصریح کرد: بعد از جنگ ناوچه همیشه‌قهرمان پیکان را دوباره بازسازی کرده و به صورت تولید انبوه و در تعداد دلخواه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ساختیم و بعد هم سراغ ساخت ناوشکن سهند در کلاس ناوشکن‌های سنگین رفتیم.

فرمانده آماد و پشتیبانی نیروی دریایی ارتش از ساخت پنجمین نسل ناوشکن پیشرفته کلاس سهند و موج خبر داد و گفت: این ناوشکن در دیلمان آب‌اندازی شد و در این حوزه از دانشگاه‌ها و صنعت کمک گرفتیم.

امیردریادار محمدی اضافه کرد: ناوهای تمام‌ایرانی دنا و مکران با طرح و دانش ایرانی و نیروی انسانی در طول ۸ ماه ۶۵ هزار کیلومتر کره زمین را دور زدند و به سلامت برگشتند و حضور ما در خلیج عدن موجب ایجاد امنیت اقتصادی برای شناورهای ما شده است.

کد خبر 749849

دیگر خبرها

  • مهار ایران توسط چین؛ چالش‌هایی برای اهرم فشار آمریکا
  • همه آن چیزی که باید از ناو شهید مهدوی نیروی دریایی سپاه پاسداران بدانیم+ عکس
  • برای نخستین بار؛ ناو سپاه از مدار صفر درجه عبور کرد + ویدئو
  • برای نخستین بار؛ ناو سپاه از مدار صفر درجه عبور کرد
  • ناو سپاه از مدار صفر درجه گذشت
  • شناور موشکی سپاه از خط استوا گذشت
  • جمعی از اساتید ادبیات به تماشای «مست عشق» نشستند/ حسن فتحی: جهانِ پر از طمع و ویرانی را با افعال خود سیاه‌تر نکنیم
  • آیا جان توافق ایران و عربستان با ابتکار چین در خطر است؟/ پکن از ترس تحریم های ثانویه فروش نفت از تهران را کاهش خواهد داد/ دیپلماسی تلفنی چین میان ایران و آمریکا موفق بود
  • نیروی دریایی آمریکا چند هواپیما و از چه انواعی در اختیار دارد؟ (+عکس)
  • در ساخت زیردریایی و شناورهای زیرسطحی به بومی‌سازی رسیدیم